top of page

Nejčastější kontraindikace v kosmetické praxi

Aktualizováno: 4. 3.

V kosmetických salonech pracujeme každý den na lidské kůži bez rukavic, manuálně i přístroji, provádíme masáže s aktivací lymfatického systému, depilujeme... tohle všechno a mnoho dalších úkonů je přímo závislé na zdraví kůže, kterou klient v danou chvíli disponuje. Je důležité říct, že zodpovědná certifikovaná kosmetička nepracuje jen pro peníze, ale jde jí i o zdraví klienta/klientky, její vlastní a dalších zákazníků, a tudíž by neměla porušovat základní hygienická opatření a provádět kosmetiku při přítomnosti byť jen jedné absolutní kontraindikace.


 

V základu dělíme kontraindikace do 2 skupin:


  1. Částečná (relativní) kontraindikace = taková skutečnost na pleti, která nutně nemusí být překážkou pro provedení ošetření - v některých případech lze pozměnit ošetření pro jeho zdárné provedení - v některých případech je vhodnější odložit termín ošetření

  2. Absolutní kontraindikace = taková skutečnost na pleti, která brání bezpečnému provedení ošetření či s vysokou pravděpodobností způsobí neúměrnou reakci na pleti/těle - v těchto případech nelze ošetření provádět, dokud se kontraindikace neodstraní


 

NEJČASTĚJŠÍ "ČÁSTEČNÉ" KONTRAINDIKACE



podrážděná, lehce spálená pleť od slunce

dehydratovaná pleť

těhotenství a kojení

hormonální léčba

léčba léky na akné na předpis

výplň v obličeji kyselinou hyaluronovou nebo botoxem

zákroky plastické chirurgie

alergie na kosmetické látky v přípravcích

hypo a hyperpigmentace, melasma

chronický výskyt periorální dermatitidy (nyní v klidovém stadiu)

licheum plamen, kuperóza

acne rosacea

vysoká citlivost očí, slzivost

implantát v obličeji, kardiostimulátor

vysoký krevní tlak

probíhající léčba rakoviny


V těchto případě by měla kosmetička po konzultaci s klientkou a analýze pleti doporučit vhodný typ/úpravu ošetření a doporučit preventivní péče doma.


Informujte před začátkem ošetření Vaši kosmetičku o všech nastalých změnách, lécích, zákrocích.


 

NEJČASTĚJŠÍ ABSOLUTNÍ KONTRAINDIKACE



herpes simplex-1 = AKUTNÍ OPAR NA RTU

akutní infekční onemocnění horních cest dýchacích (dráždivý kašel, silná rýma, angína)

podezřelé léze, znaménka na obličeji, krku, dekoltu (všude tam, kde by mělo probíhat kosmetické ošetření)

periorální dermatitida v akutní fázi

acne vulgaris, acne conglobata (2 nejzávažnější formy akné)

čerstvé, nezahojené jizvy po operacích a estetických zákrocích

zlatý stafylokok na kůži

imperigo, zejména u dětí

pásový opar


Infekčním onemocněním zejména ohrožujete zdraví kosmetičky a dalších zákazníků, kteří přijdou po Vás. Zejména herpes simplex-1 je vysoce infekční, již nevyléčitelný a všechny nástroje, pomůcky, které přijdou do kontaktu s postiženou oblastí, musí být zlikvidovány do nebezpečného odpadu. Ručníky vyhozeny, protože je nelze vysterilizovat na 100%. Nemluvě o tom, že se může opar při ošetření poškodit či prasknout a pak se Vám objeví místo jednoho xy dalších.


V těchto případech by měla kosmetička odmítnout klienta ošetřit. Pokud se jedná o dočasnou absolutní kontraindikaci, tak přeobjednat po uzdravení, pokud o chronickou či dlouhodobou jako je acne vulgaris, pak je velmi na místě konzultace s dermatologem na klinice.


 

Pokud jste objednaná jako klientka na kosmetiku a vyskytne se u Vás některá z výše uvedených kontraindikací, prosím kontaktujte PŘEDEM svou kosmetičku a ZEPTEJTE SE JÍ, jestli můžete přijít na ošetření nebo je lepší termín odsunout. Ušetříte čas vám oběma.


V neposlední řadě, a to je spíš otázkou slušnosti, je; nepřijít opilý, pod vlivem narkotik a nedostatečná hygiena (zápach nohou, silný zápach potu,..)


 

Závěrem bych chtěla poděkovat všem svým klientů a klientkám za jejich zodpovědné chování a připomenout všem ostatním, že opravdu NENÍ V POHODĚ chodit na kosmetiku při absolutních kontraindikacích a pokud Vám Vaše kosmetička tvrdí, že ano, vřele doporučuji poohlédnout se po jiné, protože když kosmetička neřeší infekční onemocnění u Vás, s velkou pravděpodobností ji neřeší u spousty dalších lidí a chytit třeba zlatého stafylokoka na kůži opravdu nechcete. :)














9 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page